L’ansietat, més enllà d’una definició patològica o clínica, representa una problemàtica per les persones que la viuen, però també pot arribar a ser complicat  per les que l’acompanyen en el dia a dia. En aquest article plantegem, de forma molt senzilla, quatre indicacions que ens poden ajudar per a entendre i facilitar la vida a l’amic/ga o parella que pateix d’ansietat:

En primer lloc, escolta. La persona que pateix ansietat pot sentir-se sola o aïllada, per la qual cosa és important que escoltis les seves preocupacions i les seves pors. És important fer-ho sense jutjar ni desvaloritzar el patiment perquè, per molt exagerat que ho poguem veure, per a l apersona representa un patiment real.

En segon lloc, ofereix ajuda pràctica. La ansietat pot afectar la capacitat de la persona per completar tasques quotidianes, per la qual cosa oferir ajuda amb tasques com ara la compra o neteja de la casa pot ser de gran ajuda. 

En tercer lloc, fomenta activitats d’oci. Ajuda a la persona a trobar activitats que la relaxin i la facin sentir millor, ja que oferint activitats que la facin sentir millor i reduir l’estrès, estarem ajudant a millorar el seu benestar emocional i físic.

En quart lloc, tracta a la persona amb amabilitat i paciència. La ansietat pot fer que les persones es sentin nervioses i irritables, per la qual cosa és important tractar a la persona amb amabilitat i paciència.

Finalment però segurament el més important, cuida’t tu mateix/a. Cuidar a una persona, sigui quina sigui la seva circumstància, pot ser molt desgastant. No t’oblidis de respirar tu també, de fer coses que t’agradin, de tenir el teu propi espai i poder explicar i gestionar els teus propis problemes!